De Vlietende Wereld02 Voor de musiciennes

02 Voor de musiciennes

Dierbare lezers,

In vroegere tijden brachten de klanken van de koto me vaak in een melancholieke stemming. Ik voelde me dan vrij, niet langer gehinderd door waar ik was. Ik kon onbeperkt reizen door tijd en ruimte. Geleid door de melodie en het ritme van de muziek, reisde ik door een wereld waar alles vloeibaar was.

Fujisan is opgedragen aan de musiciennes die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de totstandkoming  van deze vertelling. In het verhaal heten ze Ichi en Ni.  De musiciennes dragen de sleutels bij zich van deuren die toegang geven tot ruimtes die we niet zonder hun hulp kunnen betreden.

Dat gold ook voor mij bij het optekenen van dit verhaal. Ik ben bij hen te rade gegaan, ik heb naar ze geluisterd. Niet alleen naar hun woorden uiteraard. Tijdens het schrijven gebeurde er vervolgens iets magisch. Verhalen smolten samen en de musiciennes en ik werden onderdeel van het verhaal, alsof er geen scheiding meer bestond tussen schrijver en geschrevene, tussen hun verhaal en het mijne.

Ik heb me afgevraagd hoe groot hun bijdrage is geweest. Een zinloze vraag, besef ik me nu. Want wat is een koto zonder snaren?

Muziek speelt een belangrijke rol in Fujisan. Via de site kun je naar Ichi en Ni luisteren. Niet letterlijk natuurlijk, ze zijn een product van mijn verbeelding.

Vanuit de Vlietende Wereld,

Kawamura

Illustratie: Two Women with a koto (Rijksmuseum)