De Vlietende WereldKyoto en de Vlietende Wereld

Introductie

Kyoto vormt het decor voor de eerste vertelling uit de Vlietende Wereld. Kyoto is een stad waar heden en verleden door elkaar lopen. Het is niet voor niets de culturele hoofdstad van Japan, waar jaarlijks miljoenen bezoekers (43,6 miljoen in 2022!) zich onderdompelen in een mysterieuze wereld.

Gespaard in de Tweede Wereldoorlog heeft Kyoto nog vele historische gebouwen en huizen (machiya’s). Er zijn smalle oude straatjes waar je doorheen kunt slenteren. Je waant je voor even in het verleden.

Overdag duurt die waan meestal niet lang, want dan loop je daar met vele anderen. In de avond en de nacht daarentegen, als de straten uitgestorven raken, kun je ongestoord je verbeelding de vrije loop laten. Niet voor niets spelen veel scenes in Fujisan zich af in de avond en in de nacht.

Hieronder volgen een aantal bijzondere plekken in Kyoto waar Fujisan zich afspeelt. Mocht je in de gelegenheid zijn, bezoek dan Kyoto en ervaar hoe werkelijkheid en fictie vermengd raken in de Vlietende Wereld.

01 Higashiyama en Gion

Higashiyama (oostelijke berg) is een district in Kyoto op de oostoever van de Kamorivier. Op het paneel (uit de 17e eeuw) dat boven aan deze pagina is opgenomen, loopt de Kamorivier van links (Noord) naar rechts (Zuid) en ligt Higashiyama aan de bovenzijde (Oost). Vele van de op het paneel weergegeven bijzondere gebouwen bestaan nog steeds. Higashiyama is dan ook een van Kyoto’s best bewaarde historische districten. Gion is een wijk in Higashiyama.  Het wordt ook wel de geishawijk genoemd, waar je de kans hebt om een glimp op te vangen van de geheimzinnige wereld van de geisha’s.

Ondergaande zon boven Higashiyama met in het midden de Hokanji-tempel

Sannenzaka

Kiyomizudera tempel, verscholen in de heuvels

02 Rohmtheater

Iets ten noorden van het district Higashiyama bevindt zich het Rohmtheater. In 1960 geopend als het Kyoto  Kaikan herbergt dit theater een imposante grote zaal voor 2.005 toeschouwers. Het theater sloot in 2012 en werd gerenoveerd gedurende een periode van vier jaar. Het heropende in januari 2016 onder een nieuwe naam: het Rohm theater. De naam is een eerbetoon aan het gelijknamige, in Kyoto-gebaseerde bedrijf.

Het publiek kijkt vanuit de zaal in vier lagen op het podium. Vanaf het podium kijk je, waar je ook kijkt, tegen je publiek aan. De stoelen van de voorste rij staan dicht bij het podium. Je kan de artiesten bijna aanraken. Onzichtbaar voor de toeschouwers zijn de gangen die naar de moderne, smetteloos witte kleedkamers leiden. In de kleedkamers hangt een klein beeldscherm waarmee je als artiest een blik in de zaal kunt werpen en kan zien hoe de zaal volstroomt.

03 Akizuki-brug

Het vraagt wat verbeeldingskracht om je bij de Akizuki-brug de magische brug uit Fujisan voor te stellen. Dat gaat makkelijker als het nacht is. De brug ligt over het Okazakikanaal vlak bij de Kamorivier en net voorbij de waterkrachtcentrale aan de Reisen Dori.

Het verval bij de waterkrachtcentrale zorgt ook voor de stroming in het water richting de Kamorivier. Het Okazakikanaal verbindt de Kamorivier met het Biwameer kanaal. Dat is door het hoogteverschil geen directe waterverbinding: in vroeger tijden werden bootjes over een spoorlijn omhoog of omlaag beracht via de Keage incline (helling). In de lente zijn het Okazakikanaal en de Keage Incline een populaire plek om de kersenbloesem te bewonderen. In de herfst kleuren de bladeren roodbruin en ontstaat een nostalgische sfeer.

04 De Kamorivier

De Kamorivier is een belangrijke rivier die door Kyoto stroomt. De rivier heeft een lange geschiedenis en is van grote culturele betekenis voor de stad. De Kamorivier wordt al sinds de prehistorie gebruikt als een bron van water, voedsel en transport.

De Kamorivier was ook een inspiratiebron voor veel kunstenaars, schrijvers en dichters. De rivier wordt vaak genoemd in de klassieke literatuur, zoals de Genji Monogatari en de Heike Monogatari.

De Kamorivier is nog steeds een belangrijk onderdeel van het leven in Kyoto. De rivier biedt een plek voor ontspanning, recreatie en romantiek. Veel mensen wandelen, fietsen of picknicken langs de oevers van de rivier. Er zijn ook veel restaurants, cafés en bars met uitzicht op de rivier. Een van de meest populaire activiteiten is het kijken naar de kersenbloesems in het voorjaar, wanneer de rivier een roze gloed krijgt. De rivier is ook een symbool van de seizoenen, de natuur en de geschiedenis van Kyoto.

De Kamorivier is dus meer dan een gewone rivier. Het is een rivier met een ziel, een rivier die Kyoto heeft gevormd en verrijkt. De rivier verbindt verleden, heden en toekomst van Kyoto.

05 Kenninji tempel

De Kenninji tempel is de oudste en belangrijkste zentempel in Kyoto. De tempel staat bekend om zijn prachtige schilderijen en tuinen. De Kenninji tempel bestaat uit verschillende grote zalen en poorten met ongeveer twintig kleinere gebouwen eromheen.

Het tempelterrein is gratis toegankelijk voor het publiek, maar bezoekers moeten een toegangsprijs betalen om het hoofdgebouw in het centrum van het complex te betreden.

Eenmaal binnen kunnen bezoekers de meubilering en aankleding van het hoofdgebouw verkennen en genieten van verschillende soorten grindtuinen. Bezoekers kunnen ook afbeeldingen van draken bewonderen die op de schuifdeuren zijn geschilderd.

De Kenninji tempel is een plek waar boeddhisten mediteren en de leer van de Boeddha bestuderen. Stilte is daarbij een belangrijk onderdeel, omdat het helpt om de geest te kalmeren en inzicht te krijgen in de ware aard van de werkelijkheid. De Kenninji tempel heeft verschillende prachtige tuinen waar bezoekers kunnen genieten van de rust en de schoonheid van de stilte (als het niet te druk is…) .

06 Het kleinste Ukiyo-e museum in de wereld

Als je de Kenninji tempel aan de noordzijde verlaat dan kom je in de Yasaka-dori en sta je tegenover een modern gebouw waar nog niet zo lang geleden een machiya stond waarin  het kleinste ukiyo-e museum in de wereld was gevestigd. Die machiya heeft model gestaan voor de woning van Hokusai in Fujisan. Het gebouwtje is er niet meer, en wat er met het museum en zijn bewoner is gebeurd, vertelt het verhaal niet. Ter illustratie van een vlietende wereld…

Het kleinste ukiyo-e museum in de wereld in Kyoto was een bijzonder museum dat traditionele Japanse houtsnedeprenten tentoonstelde. Het museum werd gerund door Ichimura Mamoru, een meester in het maken en afdrukken van ukiyo-e.

De openingstijden van het museum waren afhankelijk van het leefpatroon van de eigenaar, zoals grappig stond verwoord op het bord buiten het museum dat aangaf wanneer het museum open of dicht was.

 

07 Arashiyama bamboebos

In het westen van Kyoto ligt een prachtig natuurgebied waarin zich het Arashiyama bamboebos bevindt dat bekend staat om zijn dicht bij elkaar staande, hoge bamboestengels. Het bos heeft een lange en interessante geschiedenis, die verbonden is met de cultuur en de religie van Japan.

Het bamboebos van Arashiyama was oorspronkelijk een onderdeel van de tuinen van de keizerlijke en adellijke villa’s en tempels die in de Heian-periode (794-1185) in Arashiyama werden gebouwd. Arashiyama was een favoriete bestemming voor de elite om te genieten van de natuur. Bamboe was een populair element in de tuinen, omdat het symbool stond voor zuiverheid, kracht en flexibiliteit.

In de Edo-periode (1603-1868) werd het bamboebos van Arashiyama een bron van inspiratie voor veel kunstenaars, vooral voor de ukiyo-e schilders, die scènes uit het dagelijkse leven afbeeldden. Het bamboebos werd vaak geschilderd als een achtergrond voor de portretten van de geisha’s, de courtisanes en de acteurs die in Arashiyama werkten.

Het Arashiyama bamboebos is dus een historisch en cultureel monument dat de schoonheid en de traditie van Japan weerspiegelt. Het bos is een plek waar je kunt wandelen, fietsen, picknicken of gewoon genieten van de sfeer. Het bos is een plek waar je je kunt verbazen over de wonderen van de natuur.

08 Fushimi Inari

Fushimi Inari Taisha met zijn galerijen van oranjerode torii-poorten is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Japan. De poorten zijn een symbool van de rijkdom en de religieuze traditie van Japan.

De tempel werd gesticht in 711 op de Inariyama-heuvel, in het zuidwesten van Kyoto. Inari Okami is de god van de rijst, de landbouw en de welvaart.

De tempel is vooral bekend om zijn duizenden oranjerode torii, die poorten zijn die de grens tussen het gewone en het heilige aangeven. Deze torii zijn geschonken door personen, families of bedrijven die de god Inari Okami wilden bedanken of vragen om een gunst. De torii vormen een pad dat naar de top van de heuvel (233 meter) leidt, waar het heiligste voorwerp van de tempel te zien is (lees Fujisan om erachter te komen wat dat voorwerp is).

De torii-poorten werden voor het eerst gebouwd in de 16e eeuw. Het aantal torii-poorten is sinds die tijd voortdurend toegenomen. Tegenwoordig zijn het er meer dan 10.000.

De tempel heeft ook veel beelden van vossen, die de boodschappers van Inari Okami zijn. De vossen hebben in hun bek vaak een sleutel, die symbool staat voor de sleutel van de rijstschuur.

Fushimi Inari Taisha is een belangrijk religieus centrum en een populaire toeristische attractie. Het heiligdom is een levendige plek waar mensen van over de hele wereld samenkomen om te bidden, te mediteren of gewoon te genieten van de schoonheid van de omgeving en het uitzicht.

09 Otani-begraafplaats

De Otani-begraafplaats is een boeddhistische begraafplaats in Kyoto. De begraafplaats is het laatste rustplaats van Shinran, de stichter van de Jodo Shinshu-school (zuiver land school) van het boeddhisme.

De begraafplaats werd in 1612 gesticht door de Otani-clan, de toenmalige leiders van de Jodo Shinshu-school. De begraafplaats is sindsdien uitgebreid en omvat nu meer dan 100.000 graven. De begraafplaats is een populaire toeristische attractie en wordt bezocht door mensen van over de hele wereld.

De begraafplaats is een mooi voorbeeld van Japanse tuinkunst. De begraafplaats is omgeven door een muur en is gevuld met bomen, bloemen en waterpartijen. De graven zijn veelal eenvoudig en bescheiden, versierd met stenen lantaarns en andere boeddhistische symbolen.

De Otani-begraafplaats is een belangrijke historische en religieuze plek in Kyoto. Het is een mooie en serene plek om stil te zijn.