De Vlietende WereldFujisan - Wandelingen in Kyoto

Hieronder vind je een vijftal mooie wandelingen in Kyoto. De in de wandelingen bezochte plekken vormen het decor voor de gebeurtenissen in Fujisan. Natuurlijk hoef je het boek niet gelezen te hebben om deze wandelingen te doen, maar als je het hebt gelezen dan geeft het een extra dimensie aan die plekken in Kyoto (en je steunt de schrijver).

Voor degenen die het boek hebben gelezen, bieden de wandelingen de mogelijkheid om te ontdekken dat de werkelijkheid hun verbeelding kan versterken of overtreffen.

De wandelingen zijn te openen in Google Maps door op het betreffende kaartje te klikken.  Elke route heeft een aantal markante punten (de ronde iconen met een cijfer erin) die in Google Maps kort beschreven zijn (dat kun je zien door erop te klikken). Voor een aantal punten (zie bij de wandelingen) is op deze website extra informatie beschikbaar. Ook dat is bij de markante punten in Google Maps opgenomen.

De kaarten zijn opgebouwd in lagen die je via de kaartlegenda in Google Maps kan in- of uitschakelen. Als je een specifieke kaart aanklikt  dan zie je alleen de gekozen wandeling in Google Maps, maar alle andere  wandelingen zijn ook zichtbaar te maken via de kaartlegenda.

Overzicht wandelingen

1 Higashiyama
1b Kiyomizudera and Otani Cemetary
1c Yasaka dori, Kennin-ji  and Hanamikoji dori
2 Arashiyama Bamboo Forrest and Okochi Sancho Garden
3 Fushimi Inari Taisha

—————————————–

We hebben getracht de wandelingen zo juist en compleet mogelijk samen te stellen, maar er kan altijd een fout in geslopen zijn. Controleer daarom altijd ter plekke of de informatie (nog) juist is en handel daarnaar. Ontdek je iets dat niet of niet meer klopt, laat het ons weten via het contactformulier.

Geniet van de wandelingen!

De Vlietende Wereld – Fujisan – Wandeling 1 – Higashiyama

Lengte: 4,7km; Duur: minimaal 2 uur; Klimmen: 50m ↑ 57m↓ Zwaarte: 6/10 (glooiend en trappen)

Algemene omschrijving

Deze wandeling leidt je door een aantal van de fraaiste delen van Higashiyama (strikt genomen loopt de wandeling door drie districten van Kyoto: Higashiyama (Punt 1 t/m 6), Sakyou (punt 7 t/m 9) en Nakagyou (punt 10 t/m 12). Loop je de wandeling als het donker is, dan duurt het ongeveer twee uur. Loop je hem overdag, bezoek je de vele attracties onderweg, en neem je af en toe een pauze, dan kun je er makkelijk de hele dag aan besteden.

Beginpunt wandeling 1

De route begint op de hoek van de Gojo-dori en de Otani-michi (het straatje richting de Otani begraafplaats), slingert door Higashiyama heen en eindigt aan de oevers van de Kamorivier voor het Ritz-Carlton hotel. Het beginpunt is makkelijk te bereiken met een stadsbus (klik op het beginpunt en je krijgt van Google Maps de snelste route).

Bijzonderheden

Bij een aantal markante punten (ronde iconen met cijfer) in Google Maps staat een korte toelichting geschreven of een verwijzing (linkje) naar deze of een andere site. Toelichtingen en verwijzingen voor deze route:

Punt Toelichting
W1.Begin Walkinfo Higashiyama
W1.01 Deze machiya, in een raadselachtig rustig straatje in het zeer drukke Higashiyama, is een fraai voorbeeld van een stukje historie in een nieuw jasje. Je kunt er binnen kijken via de site www.davinciglow.com. Je kunt er zelfs verblijven. De naam lijkt niet te passen bij het huis, maar, zoals zo vaak, schijn bedriegt…
W1.02 Een blik op de ingang van Kiyomizudera. De start van wandeling 1b.
W1.03 Bovenaan de trap kijk je uit over de daken van Sannenzaka. Sta even stil en richt je aandacht op de dakpannen (dat gaat in de avond makkelijker dan overdag). Wat zie je?
W1.04 Loop de trap op en kijk naar waar je vandaan kwam. Deze plek is op zijn mooist aan einde van de middag of de avond.
W1.05 Draai aan de Mani-wielen verbonden met de Hartsoetra. Draag je pijn over aan de Temmangu os.
W1.06 Misschien heb je geluk en kom je hier een Geisha tegen die op weg is om ergens op te treden, haar verfijnde kunsten te tonen.
W1.07 Loop onder de grote Torii door, wel voorzichtig zijn, en betreedt het domein van de verbeelding.
W1.08 Walkinfo Rohmtheater
W1.09 Op de brug zie je het water onder je doorstromen. Sluit je ogen en luister. Stel je voor waar je bent en wie er naast je op de brug staat. Walkinfo Akizuki-brug
W1.10 Op deze plek kun je ontdekken hoe het is om over het water te lopen. Bewaar wel je evenwicht anders wordt je echt één met de rivier.
W1.11 Walkinfo De Kamorivier
W1.12 Loop even binnen in het Ritz Carlton hotel en verwonder je over de geheimzinnige toegangsdeur die naar een in de puntjes verzorgde droomwereld leidt.

Wandeling Kiyomizu-dera and Otani-Cemetery (1b)

Lengte: 1,7km; Duur: 2 uur; Klimmen: 34m ↑ 77m↓ Zwaarte: 5/10 (licht glooiend en trappen)

Algemene omschrijving

Hieronder staan twee kortere wandelingen door Higashiyama. Ze zijn goed te combineren op een dag.

Beginpunt wandeling 1b

De route begint bij de ingang van Kiyomizudera (punt 3 in wandeling 1). Hoewel je de wandeling ook  zou kunnen combineren met wandeling 1 is dat op een dag misschien wel wat veel.

Bijzonderheden

Bij een aantal markante punten (ronde iconen met cijfer) in Google Maps staat een korte toelichting geschreven of een verwijzing (linkje) naar deze of een andere site. Toelichtingen en verwijzingen voor deze route:

W1b.B Walkinfo Higashiyama
W1b.01 Officiële site Kiyomizudera in het Engels
W1b.02 Officiële site Kiyomizudera in het Engels
W1b.03 Officiële site Kiyomizudera in het Engels
W1b.04 Walkinfo Otani-begraafplaats
W1b.05 History of Otani Honbyo Shrine (Japans)

Wandeling Yasaka-dori, Kenninji and Hanamikoji (1c)

Lengte: 2,1km; Duur: 2 uur; Klimmen: 6m ↑ 27m↓ Zwaarte: 4/10 (grotendeels vlak en (bijna) geen trappen)

Beginpunt wandeling 1c

De route begint voor de Machiya (punt 1 in wandeling 1 en volgt de gebeurtenissen in Fujisan), maar je kan hem uiteraard ook op een ander punt starten.

Bijzonderheden

Bij een aantal markante punten (ronde iconen met cijfer) in Google Maps staat een korte toelichting geschreven of een verwijzing (linkje) naar deze of een andere site. Toelichtingen en verwijzingen voor deze route:

W1c.B Walkinfo Higashiyama
W1c.01 Geniet van een lunch of diner met een Japanse hartige pannenkoek. Wikipedia artikel over Okonomiyaki (Engels) Okonomiyaki,Teppanyaki (Iron Grill) Cuisine
W1c.02 Walkinfo Het kleinste Ukiyo-e museum in de wereld
W1c.03 Aan de noordzijde van de Kenninji tempel bevindt zich een vijver die overspannen wordt door een maanvormige stenen brug: de brug van bewustzijn. Deze brug vormt het decor voor wat misschien wel de belangrijkste scene in Fujisan is.
W1c.04 Walkinfo Kenninji tempel

De Vlietende Wereld – Fujisan – Wandeling 2 – Arashiyama

Lengte: 4,23km; Duur: minimaal 2 uur; Klimmen: 55m ↑ 55m↓ Zwaarte: 6/10 (glooiend en trappen)

Algemene omschrijving

Deze wandeling voert je allereerst door het Arashiyama Bamboe Bos en de villa en prachtige tuin van de Japanse acteur Ōkōchi Denjirō, (1898 – 1962). Zijn Ōkōchi Sansō, letterlijk “Okochi Berg Villa” is een bezoek meer dan waard. Je betaalt wel entree (500 yen), maar dat is inclusief een matcha groene thee en een zoete lekkernij in het theehuis. Vervolgens wandel je door het Arashiyama park naar het uitkijkpunt voor een spectaculair uitzicht over de groene bergen (in de herfst met een fraaie rode herfsttooi) en de Katsurarivier. Tenslotte daal je af naar oever van de rivier waarlangs je naar de Togetsukyou-brug loopt. Vandaar terug naar het station door een levendige winkelstraat.

Beginpunt wandeling 2

De route begint en eindigt op het JR Saga-Arashiyama Station.

TIP: als je nog zin hebt dan kun je van daaruit relatief snel met trein en bus naar de Gouden tempel gaan (Kinkaku-ji).

Bijzonderheden

Bij een aantal markante punten (ronde iconen met cijfer) in Google Maps staat een korte toelichting geschreven of een verwijzing (linkje) naar deze of een andere site. Toelichtingen en verwijzingen voor deze route:

W2.B Walkinfo Arashiyama bamboebos
W2.01 Veel mensen stoppen hier om foto’s te maken, maar je kunt rustig doorlopen en je langzaam laten opslokken door het bamboebos. Dit is niet het mooiste deel van het bamboebos.
W2.02 Een bijzondere plek. Herinner je iedereen die je in je draagt. Een plek om je te realiseren dat alles samenhangt…
W2.03 Wikipedia artikel over Ōkōchi Sansō (Engels)
W2.04 Wikipedia artikel over Ōkōchi Sansō (Engels)
W2.05 Arashiyama Park/Arashiyama Higashi Park (Japans)
W2.06 Togetsukyo Bridge (Engels)

De Vlietende Wereld – Fujisan – Wandeling 3 – Fushimi Inari Taisha

Lengte: 4,48km; Duur: minimaal 2 uur; Klimmen: 198m ↑ 195m↓ Zwaarte: 8/10 (glooiend en sterk stijgend via trappen tot de top)

Algemene omschrijving

Deze wandeling leidt je door een van de meest iconische bezienswaardigheden van Japen en Kyoto. Dat trekt veel mensen, zoals je zult merken. Maar hoe hoger je komt des te rustiger het wordt. De top bereiken is niet voor iedereen weggelegd.  Einde van de middag (rond een uur of vier), als de zon begint te dalen en mooi door de bomen de oranjerode torii verlicht, is het een goed moment om je tocht te beginnen.

Beginpunt wandeling 3

Er zijn twee stations vlakbij Fushimi Inari Taisha: het Fushimi Inari station van Keihan en het Inari station van Japanese Rail (JR). De wandeling begint bij het station van Keihan (in navolging van Fujisan), maar je kunt natuurlijk ook gewoon bij het Inari station van JR starten dat recht tegenover de grote torii ligt.

Bijzonderheden

Bij een aantal markante punten (ronde iconen met cijfer) in Google Maps staat een korte toelichting geschreven of een verwijzing (linkje) naar deze of een andere site. Toelichtingen en verwijzingen voor deze route:

W3.B Walkinfo Fushimi Inari
W3.01 Begin hier je tocht naar het licht, geen makkelijk tocht zoals je zult ontdekken. Een mooie plek om een foto te maken. Miljoenen gingen je voor.
W3.02 Officiële site Fushimi Inari Taisha in het Engels
W3.03 Toets je verbondenheid met de werkelijkheid. Als je de steen nadert, doe dan een wens en til de bolvormige steen op met je blote handen. Als je het gevoel hebt dat de steen lichter is dan je had verwacht dan zal je wens uitkomen. Als de steen zwaarder is dan verwacht dan is je kijk op de werkelijkheid nog voor verbetering vatbaar…
W3.04 Na een eerste stevige klim sta je voor de keuze: ga ik verder naar de top en het licht of ben ik tevreden met het fraaie uitzicht dat ik nu heb (en een ijsje).
W3.05 Een gedurfde keuze. Je zal er geen spijt van krijgen.
W3.06 Officiële site Ganriki-san Shrine in het Engels
W3.07 Ik hoor je wel, maar ik zie je niet. Loop de kleine nis in en ontdek de plek waar je zelf kunt reinigen van alles wat je met je meedraagt, maar niet langer nodig hebt.
W3.08 Opnieuw een belangrijk keuzemoment. De weg naar het licht is stijl en pittig. De beloning onzeker.
W3.09 En daar ben je dan. Op de top. Loopt het trappetje op, ga op je knieën zitten en kijk naar binnen…
W3.10 Na alle ervaringen (ontberingen) heb je wel een versterking verdient. Een knusse plek aan het meer.  Vermillion cafe.