De Vlietende WereldOver de auteur

Kawamura is het pseudoniem van een Nederlandse schrijver. Geïnspireerd door de beroemde Japanse prentkunstenaar Katsushika Hokusai (1760-1849) creëerde Kawamura een magische wereld waarin de berg Fuji (in het Japans Fujisan) een hoofdrol speelt.

Zo staat het geschreven op de achterzijde van het boek, maar wie is dan die Nederlandse schrijver? En wat is de reden dat hij een pseudoniem gebruikt?

Vooropgesteld, het gebruiken van een pseudoniem is wijdverbreid. Zoek maar eens op ‘pseudoniem’ op internet en je vindt er honderden. Ook in de Edo-periode in Japan was het gebruikelijk om onder een pseudoniem boeken te schrijven of prenten te publiceren. Dat had soms te maken met de aard van de publicatie, en de kans op vervolging, maar vaak luidde het een nieuwe artistieke periode in van de betreffende kunstenaar. Katsushika Hokusai is daar een mooi voorbeeld van: van hem is bekend dat hij onder meer dan 30 pseudoniemen werk heeft gepubliceerd. Hokusai zelf is overigens ook een pseudoniem, maar dit is wel het pseudoniem waarmee hij algemeen bekend is geworden.

Voor Kawamura zijn er meerdere redenen om een pseudoniem te gebruiken. De belangrijkste is vergelijkbaar met de reden die Hokusai had: het luidt een nieuwe periode in zijn leven in, een hergeboorte zoals hij zelf zegt. Ook weerspiegelt de naam Kawamura de inhoud van het boek, waarin Japan en prentkunst een belangrijke rol spelen. Kawamura betekent zoiets als dorp (mura) aan de rivier (kawa). Een mooi beeld in relatie tot de Vlietende Wereld.