De Vlietende Wereld03 Prenten die tot leven komen

03 Prenten die tot leven komen

Fujisan begint met een beroemd citaat uit 1835 van de Japanse prentkunstenaar Katsushika Hokusai. Hij was toen 75 jaar oud en noemde zichzelf een oude man gek op schilderen. Het citaat wordt ook wel het spirituele testament van Hokusai genoemd. Het is een uitnodiging om nieuwsgierig te zijn, en te blijven.

“Vanaf mijn zesde had ik een obsessie voor het tekenen van de vorm van dingen. Sinds mijn vijftigste heb ik een zeer groot aantal tekeningen gepubliceerd, maar ik ben ontevreden over alles wat ik voor mijn zeventigste heb gemaakt. Het was op drieënzeventigjarige leeftijd dat ik bijna de werkelijke natuur en vorm van vogels, beesten, insecten, vissen, planten, enzovoort onder de knie had.

Dus, op tachtigjarige leeftijd zal ik grote vooruitgang hebben geboekt, als ik met dezelfde toewijding doorga.

Op negentigjarige leeftijd zal ik tot het wezen der dingen zijn doorgedrongen.

Op honderdjarige leeftijd zal ik een nog hoger niveau hebben bereikt, dat ik niet kan definiëren.

En op de leeftijd van honderd en nog een paar dozijn jaren zal elke stip en elke lijn van mijn penseel tot leven komen.

Ik doe een beroep op hen die net zo lang leven als ik, om na te gaan of ik mijn woord houd.”

Voor Kawamura vormden de woorden van Hokusai de inspiratie voor een vertelling waarin de prentkunst van Hokusai het hoogste niveau heeft bereikt.

In de geest van Hokusai heeft Senne Trip Fujisan fraai geïllustreerd. Illustraties die tot leven komen, kijk en luister…