De Vlietende Wereld05 In de voetsporen van Hokusai – deel 1

Coast-Fujisawa-The-Floating-World-Fujisan

Dierbare lezer,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven. Hoog tijd dus voor een nieuw verhaal dat heden en verleden met elkaar verbindt.

Ik reis momenteel door Japan. Ik wandel veel, maar voor grotere afstanden maak ik gebruik van het uitstekende Japanse openbaar vervoer. Van Tokyo naar Kyoto met de shinkansen (de hoge snelheidstrein) duurt ongeveer twee uur (lopend 546 kilometer), je zou op een dag heen en weer kunnen gaan. Wat ik uiteraard niet aanraad…

Van Hokusai is bekend dat hij vele (studie)reizen door Japan heeft gemaakt. Te voet, hij was een fervent wandelaar. Tot op hoge leeftijd: op 86-jarige leeftijd heeft hij nog de berg Fuji beklommen! De wandelingen waren niet alleen belangrijk als bron van inspiratie voor zijn kunstwerken, maar door de vele ontmoetingen ook voor zijn ontwikkeling als mens. Het maakte hem tot een rijkere en completere kunstenaar.

Hokusai was rond de 70 jaar oud (rond 1730 dus, bijna 300 jaar geleden) toen hij de beroemde prent De grote golf van Kanagawa maakte. Vanaf zijn huis, in de wijk Sumida in Tokyo, naar de kust van Kanagawa is het ongeveer 65 kilometer (loop je langs de kust dan is het twee keer zover). Waar hij precies zijn inspiratie heeft opgedaan, is niet bekend. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook niet zo belangrijk, maar wel leuk om te kijken of er een plaats is te vinden waarbij je je kunt voorstellen dat Hokusai daar zijn inspiratie heeft opgedaan.

En die plaats is er: Fujisawa, wat  in het Japans, vrij vertaald, de vallei van de blauwe regen betekent. Eens de zesde van de drieënvijftig pleisterplaatsen (post towns) op de Tōkaidō route van Edo (nu Tokyo) naar Kyoto. Een afstand van 546 kilometer. Hokusai heeft deze route meerdere keren afgelegd en in 1840 is er ook een serie prenten van hem gepubliceerd waar alle 53 pleisterplaatsen in zijn opgetekend.

De kust bij Fujisawa, vlakbij het eiland Enoshima, is nu een waar surfersparadijs waar, als hij niet versluierd is, je met de berg Fuji op de achtergrond over de golven kunt scheren. Fujisan is vaak alleen in de ochtend zichtbaar. Een mooie plek om op blote voeten langs het strand te lopen en je voor te stellen hoe dat 300 jaar geleden was.

Vanuit Tokyo in ongeveer een uur met de trein te bereiken (station Enoshima).

Vanuit de Vlietende Wereld,

Kawamura